Verdalsøra, Nord-Trøndelag.
Verdalsøra, Nord-Trøndelag.

En Volvo 240 sedan-fundamentalists bekjennelser.

TEKST Hilde Sandvik

Hvem

Helge Skodvin er norsk fotograf fra Bergen. Han jobber for magasiner, aviser og utgivere og med egne prosjekter. Skodvin har vært nominert til Leica Oskar Barnack Award og Magnum Photography Award og har fått en rekke priser i Norge. Han er medlem av Moment Agency og er representert av Institute.

Hva

I 2008 begynte Helge Skodvin å fotografere Volvo 240 sedan i norske landskap. Først en bil, så en bil til, før det ble et stort prosjekt. Av de rundt 15000 bilene som fantes i Norge på den tiden, har han et arkiv på 5000 biler. Han har fotografert 8-900 av dem - fra Svalbard i nord til Lindesnes i sør. Vel 75 av bilene havnet i boken 240 Landscapes. Boken kom ut i 2015.

Hvorfor

At du kan si om Norden, kan du si om en Volvo 240 sedan, mener Helge Skodvin. Fotoboken 240 Landscapes er ikke en bilbok, det er heller ikke en landskapsbok, den er et tidsbilde og en mentalitetshistorie. Hvordan stod det til på norske bygder rundt 2015? Se her.

Fedje, Hordaland.
Fedje, Hordaland.
Volvo 240

Volvo 240 er en bilmodell produsert av Volvo Cars i perioden 1974–1993. 240 er den mest suksessrike modellen til Volvo og ble produsert i 2 685 171 eksemplarer. Den var også svært populær som statens representasjonsbil i DDR.

Volvo 240 sedan – i tre tiår var det Nordens mest solgte bil; trygg, traust og kjedelig. Eller som den norske fotografen Helge Skodvin sier det: Alt man kan si om Volvo 240, kan man si om den nordiske modellen: Den starter når man trenger den, er god på vinteren. Skal man ha noe upålitelig, kjøp Fiat.

Selv hadde Helge Skodvin Volvoen Trygve som sin første bil. Han hadde imidlertid for lengst kvittet seg med den da han tok det første bildet av serien, som endte i boken 240 Landscapes. 75 bilder av Volvo 240 sedan i norske landskap. Han tok først ett bilde, siden ett til. Så ballet det på seg. Han begynte å føre arkiv over hvor bilene hørte hjemme. Av de rundt 15.000 bilene som ennå var registrert i Norge i 2008, har han over 5000 biler i arkiv. Han har portrettert mellom 8-900 av dem. De fleste bildene ble tatt mellom 2011-13. Fotografen laget seg strenge dogmeregler: Bare én bil i hvert bilde – dét utelukket en del bylandskap. Bildene skulle tas med samme kamera, samme lysstyrke, samme film.

Bildene sier noe om Norge – i motsetning til store deler av utkants-Sverige, bor det fremdeles folk i hele Norge; der det bor folk, finnes det Volvo 240 sedan. Og folket holder på: de har sine tujahekker, reparasjoner på taket, trampolinen i hagen og en eldre bil de kan stole på starter selv i minusgrader.

Elverum, Hedmark.
Elverum, Hedmark.

Det var nyliberalismen og postmodernismen fra sent åttitall som ble Volvo 240-ens bane, ifølge Skodvin: ”I 1993 var alt over. Vi ville ikke lenger være lik alle andre, akkurat som naboen. Vi ville være unike. Vi ville handle på søndager og ha mange TV-kanaler, vi krevde form foran funksjon. Vi ville ikke lenger ha den samme bilen som alle andre. Vi ville ikke lenger kjøre 240”.

Da boken kom ut i 2015 ble den fanget opp av Martin Parr, fotografinestoren som har gjort fotobøker til et samleobjekt. Parr, som hvert år kårer de beste fotobøkene – sa om Skodvins bok at ”det er den morsomste landskapsboken jeg noen gang har sett”.

Boken ble også valgt ut til Best Photobooks Kassel 2016 - og har kommet ut både på engelsk, norsk og svensk.

Gravdal, Nordland.
Gravdal, Nordland.
Da Volvo ble fornærmet

"Svensk ekonomi går som en nyproducerad Tesla", slo finansminister Magdalena Anderson (S) fast julen 2015. Lignelsen med den amerikanske el-bilen falt ikke i god jord hos Volvo som raskt sendte en e-post til finansministeren. "En jämnförelse med Volvo Cars hade varit lämpligare" sto det i e-posten som SvD har sett. Da regjeringen presenterte vårbudsjettet 2016 hadde Anderson byttet bildet: nå gikk sveriges økonomi som Volvos nye modell V90.

Selv sier Helge Skodvin likevel at boken er gjort i kjærlig beundring for den svenske fotografen Lars Tunbjørk. Skodvin rakk å møte Sveriges fotolegende før han døde i 2015. Han viste ham Volvo-bildene.

Tunbjørk, en mann som sjelden sa mye, så gjennom bildene. Han sa ingenting. Én gang lo han og sa ”mycket bra!”

For Helge Skodvin var det mer enn nok.

Marlo, Oppland.
Marlo, Oppland.
Lyst til å lese mer?

Logg inn Bli medlem
Hilde Sandvik
Hilde Sandvik
hilde@broen.xyz

Sjefredaktør og grunnlegger av Broen.xyzLes mer: Næringsliv, Norden, Sverige
Stor bildspecial: Alla Volvo-bilar genom tiderna

Det har inte varit svenskt sedan 1999. Men trots det har Volvo fortsatt vara starkt förknippat med Sverige, och legat invånarna varmt om hjärtat. Här samlar SvD Volvos alla modeller, med undantag...

Close