Madonna, bitch og imam

Den norske komikeren og aktivisten Shabana Rehman Gaarder var i salen da Nordens første kvinnelige imama besøkte Oslo. Les hennes beretning.

17424970_10210340525564377_8915409456856781065_n (1)

Hvem

Sherin Khankan er dansk forfatter, religionssosiolog, foredragsholder og debattant. Hun er stifter av Forum for Kritiske Muslimer. I 2016 ble hun en av Danmarks to første kvindelige imamer.

Shabana Rehman Gaarder er norsk performancekunstner, standup-komiker og skribent. Hun  var nylig medstifter av Sekulær Feministisk Front.

Hva

Denne uken besøkte Sherin Khankan Norge med forestillingen «Fremtiden for islam er en kvinne». «Madonna / Bitch / Imam» gav tre ulike fortellinger om hva som skjer om du ikke venter på å bli gitt makten, men tar makten.

Hvorfor

Sherin Khankan bryter ny vei for muslimer i Norden: "Vår moské står for en form for islam­ der vi ikke forteller folk hva de kan og ikke kan, hva de skal ha på seg og ikke. (...) Samtidig er rollen som imam, en religiøs­ rolle. Islamsk sjelesorg handler ikke om å fortelle hva som er rett og galt, men å hjelpe og støtte personen til selv å ta de beste valgene for sitt liv", har hun sagt til Vårt Land.

Plutselig sto hun der på scenen på fortellerfesival i Oslo, Nordens første kvinnelige imam, eller imama, inkarnert som en norsk Synnøve Solbakken i hvit senoritakjole og knallrøde kinn. Hun åpnet med å  synge muslimsk bønnerop med fløyeltoner fra ganen og dyp trancenderende gjenklang i rommet.

Hennes azan var en spirituell meditativ åpning av en forestilling som skulle vise seg å være helt ekstraordinær på en norsk teaterscene. Danske Sherin Khankan er ingen fiksjon, hun er på ekte!  Men dessverre; norske kulturredaktører kjente ikke sin besøkelsestid.

Lyst til å lese mer?

Logg inn Bli medlem
Shabana Rehman Gaarder
Shabana Rehman Gaarder
shabana@shabana.no


Les mer: Kultur
SKAMLØS TAKKETALE: «Den perfekte piken er ærbar, lydig, dydig, stille.»

Vi gir oss ikke før frihet gjelder alle, og vi skal sørge for at debatten ikke blir en klisjé. For vi er ingen klisjé.

Close