Scene fra Buster Keaton´s Day Dreams, Keaton Studio.

Generationen der trak stigen op efter sig

Hvor nemt er det ikke for de ældre generationer, at beslutte sig for at deres generation var den sidste, der skulle have de privilegier, de gradvis frarøver os andre.

Yasmin Davali

Noget af det, der er vigtigst for at sikre sammenhængskraft i vores samfund, er den generationskontrakt, der sikrer støtte til borgere i de perioder af deres liv, hvor de har mest behov for det. Når unge har behov for støtte til at uddanne sig, hjælper ældre generationer ved – gennem skatten – at betale til den uddannelse og SU (statens uddannelsesstøtte), der sikrer, at vi studerende kan koncentrere os om vores studier. Når vi så er færdiguddannede, sørger vi for, at de ældre, der engang hjalp os gennem vores uddannelser, kan få lov til at gå på pension og nyde deres otium. Det er en stærk tradition, der sikrer, at kommende generationer, får mindst lige så gode muligheder som deres forældre og at vi som samfund skaber rammerne for en veluddannet befolkning.

Les også Aksel Braanen Sterri: Ta fra de gamle, gi til de unge

Men den samfundskontrakt er under pres.  Den nye VLAK-regering og den tidligere V-regering i Danmark insisterer nemlig på at skære i SU, uddannelse og uddannelsesmuligheder. Ikke alene har vi de sidste år oplevet, at der blevet skåret milliarder på uddannelse. Vi står også over for truslerne om SU-nedskæringer og et hovedløst forslag om at indføre et uddannelsesloft, der forhindrer unge i at starte på en ny uddannelse. Selv hvis de, efter bachelorbeviset er i hus, indser, at de har valgt forkert, er døren til uddannelse lukket.

Lyst til å lese mer?

Logg inn Bli medlem


Les mer: Norden, Podcast, Politikk, Politikk
Nordic startups

Broen.xyz tager en tur rundt i det nordiske tech miljø. Vi snakker med Neil Murray, som har startet The Nordic Web, Frederik Waitz og Ylve Wide fra Nordic Innovation og den digitale...

Close