Haikw/

Hvem

HAiKw/ er et norsk klesmerke for både menn og kvinner, grunnlagt i 2012 av designerne Ida Falck Øien, Harald Lunde Helgesen og Siv Støldal.
www.haikwithus.com

Hva

Et åpent designkollektiv  med samarbeid som visjon: Verden drives fremover av samarbeid – du er ikke alene. De samarbeider med kunstnere, håndverkere og andre kreatører. W-en i logoen står for with – med.

Hvor

De tre designerne i HAiKw/ kjente hverandre fra London og Ida og Harald jobbet for Siv. Da Siv flyttet hjem til Norge startet de HAiKw/. Harald bodde den gangen i London og Ida holdt til i Los Angeles. Nå bor alle i Norge, og har opprettet studioer i Oslo og Bergen. Første kolleksjon ble vist i Paris, og den siste kolleksjonen ble vist på galleriet Rod Bianco i Oslo i september.

Hvorfor

HAiK w/ deler Broenxyz sin visjon om at dersom man skal få til noe må man samarbeide på tvers. I år har HAiKw/ jobbet sammen med blant annet kunstneren Toril Johannessen for å utvikle klær i forbindelse med hennes prosjekt ‘Unlearning’. Et samarbeid som tok dem til Ghana for å jobbe med hennes vokstrykk, hvor de utviket SS17 kolleksjonen i samarbeid med lokale sømfabrikker. 

Alle klesplaggene dere lager og produserer synes å ha en historie knyttet til identitet. Hvorfor?

Ida, Harald og jeg deler alle interessen for klær og identitet. Vi inspireres av hvordan man velger ut hva man vil ha på seg, eller slett ikke vil gå med. Hvordan man tenker rundt det å kle seg for ulike anledninger eller hvorfor noen klær ikke føles ‘riktige’, gjerne når det ytre ikke helt matcher hvordan man føler seg inni. Vi begynner ofte med et ganske bredt tema som for eksempel ‘reparasjoner’ eller ‘ferie-klær’. Så gjør vi research rundt tematikken, leser mye, gjør intervjuer med ulike folk, tar masse bilder, og jobber oss ned i materialet over to eller tre kolleksjoner.

Hvordan velger dere samarbeidspartnere og hva inspirerer dere?

Vi samarbeider veldig bredt, med mange ulike aktører. Noen ganger er det tematikken vi jobber på som leder oss til ulike kunstnere eller tradisjons håndverks-bedrifter. Andre ganger er det samtaler med venner, eller tilfeldige møter med flinke spennende folk, som tenner en gjensidig interesse. Så er vi igang. Noen samarbeider varer over flere år, slik som med Two Way, solbrillene vi har utviklet i samarbeid med KAibosh. Her har vi lansert 3.generasjon i år ! Silkesjalet på bildet er laget i samarbeid med kunstnere Jacob Riddle fra NY, dette samarbeidet utviklet seg etter vi ble kjent og gjorde et shoot med han under residency-oppholdet vi hadde i Bergen Kunsthall for to år siden. I fjor vant samarbeidet HAiKw/ Aurlandskoen + New Work Studios Los Angeles + Byggstudio, gullmedaljen i den norske designkonkurransen Visuelt for visuell identitet i samarbeid med den tradisjonsrike”Aurlandsskoen”.

Hvor får man tak i HAiKw/ sine kolleksjoner?

HAiKw/ sine kolleksjoner er å få kjøpt i utvalgte butikker internasjonalt, som for eksempel Kitoit og Desperado i Tokyo, Triple Major i Bejing og Dream Collective i LA. I Norge kan man handle HAiKw/ på F5 i Oslo, og i år lanserte vi også en liten samarbeidskolleksjon med butikken Pepper i Bergen.

Foto: Isa Fiskaa
Foto: Isa Fiskaa
haik2
Hilde Sandvik
Hilde Sandvik
hilde@broen.xyz

Sjefredaktør og grunnlegger av Broen.xyz