nordiska

En skjør tanke

Hva forteller Sunleif Rasmussens musikk om Norden? Broen.xyz spurte Ida Habbestad om å lytte på den nye nordiske hymnen, Nordika.

Ida Habbestad
leder i Norsk Kritikerlag og redaktør av musikkmagasinet Ballade

Ved første lytting til Nordika, tenker jeg på hvordan vi legger mening til musikken. At dur klinger lystig, moll er dystrere, det kan de fleste enes om. Men å bestemme at noe er «vårt», at noe er lyden av et område, er mer komplekst. Slike definisjonsforsøk er både daterte og fortidige, og samtidig en evig og pågående forhandling.

Jeg er svak for den rare og skjøre tanken om en nordisk hymne. Det er å stille seg til for hogg og å ønske seg en umulighet. Det er å be om motstand; og åpne for vidd av ønsker om hva som burde eller kunne være med.

Lyst til å lese mer?

Logg inn Bli medlem


Les mer: Kultur, Norden
Inderlig felleskap i abstrakte landskap

Kim Leines ”Nordiske hymne: Nordika” er et godt forsøk på noe svært vanskelig.

Close